Vestea cea mare

palatul victoria

Dragi români, veste mare de la Palatul Victoria: România nu mai trebuie să taie din cheltuieli. Începând din această lună, România îşi permite acum un lux pe care alte state, mult mai bogate din UE nu şi-l permit, adică să nu mai taie din banii cheltuiţi de stat.

Aceasta este concluzia trasă de actualul premier din faptul că deficitul bugetar este în limita impusă de FMI şi că economia locală înregistrează un ritm de creştere în apropierea valorii de 0% din PIB. Dar intervine şi paradoxul: România nu mai trebuie să taie din cheltuieli, însă românii DA. Şeful Guvernului se pare că rezumă România doar la echipa de miniştri pe care o conduce, respectiv doar la bugetul statului. Această Românie a premierului nu mai este nevoită, într-adevăr, să îşi restrângă cheltuielile. Românii însă, DA.

Recenta scumpire a biletelor la CFR Călători şi Metrorex, precum şi scăderea subvenţiilor la energie termică, printre altele, reprezintă exact tăierile de care premierul spune că nu mai sunt necesare. Cu toate acestea, Guvernul său le-a aprobat. Se taie din puterea de cumpărare a populaţiei iar efectul este, evident, sărăcirea acesteia pentru a “echilibra” bugetul.

Bugetul în mod evident nu s-a echilibrat singur ori în urma unor reforme la sânge, prin reducerea corupţiei şi implicit a evaziunii fiscale, prin eficientizarea administraţiei sau printr-o strategie de investiţii care să aducă plusvaloare economiei pe termen mediu şi lung. Bugetul s-a echilibrat pentru că s-au mărit taxele şi pentru că, o lungă perioadă de timp, s-au tăiat investiţiile. Instituţiile statului au mutat, pur şi simplu, povara scăderii economice de pe umerii lor pe cei ai contribuabililor.

Guvernul a tăiat salarii, în loc să concedieze personalul bugetar incompetent, angajat majoritar pe criterii politice, a majorat TVA-ul, a dus un război, doar de câteva luni, cu contrabanda de ţigări şi a permis companiilor precum amintitele CFR Călători şi Metrorex să îşi majoreze tarifele după bunul plac. Dacă scăderea puterii de cumpărare, deci scăderea calităţii vieţii, este un semn că Guvernul a luat deciziile dure de care era nevoie, atunci da, premierul are dreptate.

Echilibrarea bugetului nu înseamnă nimic altceva decât faptul că Executivul nu va mai putea lua noi măsuri dure împotriva buzunarului cetăţeanului, însă şansele românilor de a fi martorii implementării unor reforme cu adevărat adevărate devin mult mai mici pe zi ce trece.
Deci, concluzia este foarte simplă: România premierului nu mai este locuită de români. Dar firesc mă întreb, în eventualitatea unui al doilea val al crizei, către cine se vor mai îndrepta măsurile de austeritate ce se vor impune? Către Guvern sau către Preşedinţie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>