Cu speranţă

sfanta parascheva iasi

Cunoaştem destul de puţine date despre Sfînta Parascheva, ocrotitoarea Iaşului şi a Moldovei.

Stim doar că a trăit cu circa 1.000 de ani în urmă, într-o familie cu mare credinţă în Dumnezeu. In urma unei predici, Sf. Parascheva, pe atunci un copil în vîrstă de doar 12 ani, şi-a împărţit hainele săracilor. A fost, de fapt, momentul în care Sfînta şi-a ales drumul în viaţă. Să creadă cu toată fiinţa în Dumnezeu şi să-i ajute pe oameni.

În acest an, Ziua Cuvioasei Parascheva a căzut vinerea. La greci, numele acestei zile de sfîrşit de săptămînă, care înseamnă “a te pregăti”, a venit chiar de numele Sfintei. Şi, într-adevăr, această zi ne-a fost dată pentru a ne pregăti să fim mai buni, mai încrezători, mai darnici. De-a lungul istoriei, mai exact de 350 de ani de cînd se află la Iaşi, Sfînta ne-a ocrotit de fiecare dată cînd ne-am dovedit mai buni cu noi şi cu ceilalţi. Anul acesta, cînd extrem de ploios, cînd extrem de secetos, a afectat destul de puţin judeţul Iaşi. Aşadar, trăim într-o lume plină de pericole şi de încercări. Realitatea este că această lume abundă de imperfecţiuni, defecte, risipă incredibilă, durere. Trăim într-o lume în care cei inteligenţi nu sunt înţeleşi de cei mai limitaţi, trăim într-o lume în care adevăratele valori sunt ţintuite, de bunul lor simţ, la tăcere, iar nulităţile defilează prin toate domeniile socio-politico-economice. De pildă ziua de ieri!

Cu toţii ne dorim să ne fie un pic mai bine, dar acest – un pic mai bine – va fi doar un vis dacă vom continua să credem că drumul spre dorinţa noastră trece prin haos. Mai apoi, n-avem de unde şti ce ne rezervă viitorul. Dacă ne va aduce dificultăţi, trebuie să fim pregătiţi pentru a le face faţă. Vom reuşi, fiecare dintre noi, doar dacă ne punem, aparent, o banală întrebare: pe ce anume ne clădim viaţa? Căci, pînă la urmă, fiecare dintre noi îşi clădeşte viaţa pe ceva. Fiecare avem o temelie, ceva în care ne punem nădejdea şi încrederea. Poate că acest ceva este reprezentat de propria persoană, dar să nu uităm de pilda lui moş Ion Roată, care nu pricepea spusele boierului: “Astăzi toţi, de la vlădică până la opincă, trebuie să luăm parte la nevoile şi la fericirea ţării. Muncă şi câştig, datorii şi drepturi, pentru toţi deopotrivă.” Aşa să fie? Oare de la 1857 şi pînă astăzi, n-am înţeles nimic?

Şi totuşi, în aceste zile de sărbătoare pentru ieşeni şi pentru întreaga Moldovă de dincoace şi de dincolo de Prut, vă îndemn dragi pelerini, distinşi invitaţi, stimaţi ieşeni să ne întoarcem cu credinţă privirea către trecut, pentru ca prin prisma acestuia, cu speranţă să ne făurim viitorul. Vă doresc tuturor, Sărbători cu pace în suflet, iubire şi lumină!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>