Reânvie … economatele

economat

Cu pasi repezi se apropie anul electoral 2012. Si … asa cum se intampla in Romania anilor premergatori alegerilor toti mai marii incep sa se gandeasca (ca si cum pana acum n-ar fi avut timp!) la cei mai necajiti dintre noi. Asa ca, pentru impresie, au inceput cu pensionarii.

Mai intai le-au taiat din pensie, mai apoi i-au pus sa-si platesca asigurarile de sanatate, ca si cum o viata intreaga n-ar fi facut acest lucru, dupa aceea au taiat drastic din lista cu medicamente compensate si gratuite, inclusiv din cele care vizau programele nationale de sanatate si pentru a le mai colora putin existenta, mai marii s-au gandit sa reinvie (sau, ma rog, sa scoata de la naftalina) … economatele sau altfel spus, magazinul social “Din suflet pentru suflet”, deschis acum.

Asa ca dragul nostru Guvern pregateste, in regim de urgenta, o hotarare prin care se intentioneaza crearea de economate, mai altfel decat a predecesorilor, destinate pensionarilor si unde pretul produselor alimentare ar putea fi cu 20-30 % mai mic decat cel de pe piata libera.
Diferenta de cost ar urma sa fie acoperita, normal, de catre guvern si o astfel de initiativa nu ar putea fi decat laudata, daca nu ar avea o serie de inconveniente, care o fac inoperabila. In primul rand ar fi foarte greu de stabilit care ar fi pretul de referinta, adica cel din care ar trebui sa scadem cei 20-30 %, pentru a-i ajuta pe pensionari. Se stie ca pe o piata libera, cum se spune ca este cea romaneasca, preturile difera de la un magazin la altul, de la judet la judet si foarte probabil ca, astfel, am putea gasi salam mai scump in unele economate decat la unele magazine normale.
Mai apoi, este foarte greu de presupus ca in acest tip de economate, daca pretul produselor ar ajunge cu adevarat atractiv, nu ar avea acces si clientii obisnuiti, prieteni eventual ai comerciantilor si nu doar pensionarii. Sa-i treaca unei batranici trei kg de carne, in loc de unul, cat a cumparat, nu este mare filozofie la un vanzator si foarte probabil ca am vedea cum pensionarii ar incepe sa “cumpere”, fara sa stie, cantitati de produse de 10 ori mai mari decat pensiile lor.
Ce s-ar putea face, totusi, pentru pensionari? Cea mai simpla solutie ar fi eliberarea unor cupoane valorice, valabile doar pentru cumpararea de alimente si care sa reprezinte, de exemplu, intre 15 si 20 % din pensiile sub 1000 de lei. Si in prezent, pensionarii primesc niste cupoane pentru reducerea biletelor de transport, asa ca experienta in acest domeniu exista deja, fiind nevoie doar de vointa politica a guvernului nostru si a “guvernului” FMI.
Oricum singura garantie pe care o avem pana in prezent este aceea ca denumitul “cos de solidaritate este calculat stiintific” si spun aceasta pentru a parafraza pe unul dintre initiatorii … reanvierii economatelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>