Ce culoare are superstiţia?

Zeu

Odinioară, în credinţele păgâne, pentru orice fel de problemă soluţia era aceeaşi: o şpagă mică la vreun zeu, adică nişte flori pe altar ori ceva fructe. Pentru probleme mai complicate se recurgea la sacrificii: un porc, o capră sau te miri ce altceva. Dacă problema era mai cronică, atunci se recurgea la sacrificii umane. E dificil de înţeles de ce aveau zeii ăia nevoie de şpagă. Oricum, nu rolul superstiţiei mi-am propus sa abordez la acest final de săptămana.

Astăzi, poporul portocală, serios decimat de epidemia de sondaje, se găseşte la grea cumpănă. Zeus-ul din dotare cu specializarea mecanic de procente, de la o vreme nu prea mai are parte de ofrande. Şi, temându-se că Zeul electoral le-ar putea provoca neplaceri la următorul festival al mandatelor, s-au pus micile portocale pe treabă. Şi astfel au debutat cu micile ofrande în făină, ulei şi pui congelaţi, spre îmbunarea Zeului electoral. I-au construit în loc de temple, piscine fără apă şi patinoare fără de patinatori (că doar de astea mai avea nevoie), doar, doar s-o potoli epidemia din sondaje. Dar, nimic! Prevăzător, poporul portocală, a socotit că n-ar fi rău să pună deoparte un milion de voturi, pentru … zile negre. De asta s-a îngrijit, firesc, marele Mag. Dar cum în credinţa portocală un milion nu înseamnă mare scofală, tot mai trebuia ceva de făcut.

Şi aşa au decis că a venit momentul să sacrifice pe altarul Zeului electoral nişte semeni de-ai lor, care probabil sunt şi putin incomozi. De, aici, adică la poporul cu pricina, mai că nu contează ce gandesti, totul e sa stii ce exprimi şi cum! Şi asa au ales pe cate un membru din familiile shmenier, tzeper, contra, banda, ciordelius şi i-au dat pe mâna DNA-ului zeic, intru “vesnică” surghiună. Numai că n-am vazut pe nimeni sacrificat din familia asfaltix ori din familia galinacee.

Oricum putem continua aşa până pe la cealalta sambătă. Socoteala e aceeaşi: arestările celor câţiva mafioţi de prin portul Constanţa sunt un mare praf în ochi, o mare abureală născocită tocmai pentru a oferi poporului portocală răgaz pentru încă o alba-neagra electorală. Cert este că marii mafioţi răman în continuare imuni. Iar dacă este să ne aducem aminte, scotoceala şi tevatura din port a avut loc după ce multă vreme, mass-media a tot cerut aceasta. Iar atunci când s-a întâmplat s-a operat cu grijă (as putea spune chiar, laparoscopic), ca nu cumva să fie atins vreunul din organele ce alimentează poporul portocală şi Mag-ul pe la casa căruia văz că nu vrea să mai cante cucuveaua. Ca de obicei au fost sacrificaţi nişte mărunţei.

Din păcate pentru ei, cei pomeniti numai de “bine” de o bucată de vreme, tot acest teatru ieftin nu mai prosteşte pe nimeni. Ba mai mult, din toată povestea, cu tot cu personajele sale, descoperim cum poate creşte şi prospera o grupare mafiotă protejată şi ajutată de putere. Oricum, poporul portocală nu va osteni să invoce cantitatea de sudoare cursă ori numarul infinit de neuroni consumati in lupta anti-corupţie si cât de eficientă este aceasta, dar mai ales se va bate cu pumnul in piept şi va tipa din toti rărunchii că, poporul portocală, nu-şi cruţă nici măcar semenii.

Dar pană la localele din 2012 mai sunt la mijloc două vacante parlamentare, plus niscaiva concedii şi deplasări externe şi să ne fereasca Cel de Sus ce ne-o mai fi dat să vedem şi să auzim de pe urma atator minti odihnite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>