Sprinterii

concediu

Din motive inca necunoscute mie am exclus intotdeauna posibilitatea de a parasi definitiv tara, asa cum ni s-a sugerat mai mult sau mai putin voalat. Ori de cate ori intervine intrebarea – ‘‘de ce?’’, intervin si primele argumente: prea legat de familie, sau ca aici si numai aici ma simt acasa, ori ca n-as putea niciodata sa fiu fericit intr-o tara in care trebuie sa cer o paine in alta limba.

Numai ca adevarul este mult mai profund! Eu cred ca o tara nu reprezinta doar un contur pe harta si un simplu ansamblu de rauri si ramuri, plus o multime de oameni, care in cazul nostru se ridica la peste 20 de milioane, fiecare diferit in felul lui, dar toti legati printr-o suma de trasaturi comune: cod genetic, mentalitate, cultura, etc.

Codul genetic nu-l putem schimba, mentalitatea, din nefericire, e ca dupa vremuri, iar de vreo 20 de ani am uitat de cultura si traditiile nationale solide pe care le avem si pe care le-am putea promova in interesul nostru, al fiecaruia. Nu stiu cat succes are a treia editie a proiectului «Redescopera Roamania», dar stiu ca multi romani prefera sa se ‘‘culturalizeze’’ mai degraba pe la vecinii nostri, eventual bulgari.
Din povestirile celor care i-au vizitat reiese ca toti au ramas uimiti de tara pe care o stiau cu ani in urma inapoiata noua, despre care stiau ca e calcata de hoti si mafioti. Au gasit acolo servicii ireprosabile, politete si un specific national promovat cu demnitate. Mai apoi, au gasit autostrazi si drumuri asfaltate, in care nu te prabusesti in gauri negre de sosea cum se intampla pe la noi. In plus, in Bulgaria, cea ‘inapoiata’ a contat prea putin carisma (desi pana la urma si aceasta conteaza!) a vreunui ministru al turismului. Sta dovada faptul ca acum e vizitata si arhi vizitata de mii de turisti straini care vin si revin in tara vecina.

Nu militez pentru concedii peste granita. Insa ma doare sufletul cand ma gandesc ca si noi am putea fi cel putin la fel de atractivi ca ei; ca am fi putut invata cum sa ne purtam cu turistii, sa le oferim servicii de calitate, sa ducem la gunoi paharul sau pet-ul si mucul de tigara atunci cand ne ridicam de pe plaja, sa ne continuam cele doua autostrazi din dotare, sa exploatam turistic istoria, cultura si traditiile Romaniei. Am fi putut sa profitam de toate darurile pe care meleagurile romanesti ni le-au pus la dispozitie, am fi putut sa invatam sa ne mandrim cu tara noastra, am fi putut sa ne permitem sa dam explicatii legate de motivele care ne tin legati de acest pamant.

Din nefericire, la noi, a ajuns sa domine iresponsabilitatea, pe de o parte si scepticismul pe de alta parte. Sintem un popor cu multi frustrati, un popor de spectatori cu modele de “oameni de actiune” dubiosi, de ‘‘beneficiari’’ cu mana intinsa pe la mititei, zahar si uleiuri electorale.

La noi, tot timpul celalalt e de vina, celalalt e prost crescut, celalalt e nesimtit, celalalt e scandalagiu. Emitentul judecatilor de valoare este tot timpul curat ca lacrima, un etern spectator, uneori suporter, dar rareori jucator. E mai usor sa comentezi decat sa faci. Tocmai de aceea cand se sapa o groapa intr-o strada, un Dorel munceste si 10 nea’ Gogu se uita si comenteaza. In general vorbind daca nu crezi ca o schimbare este posibila, normal, ea nu se produce (fie aceasta si in turismul romanesc!). Dar traind in secolul vitezei, al evolutiei rapide si noi romanii ne dorim sa tinem pasul, macar cu vecinii. Asa ca ar trebui, de la guvernanti si pana la cetatenii de rand, sa invatam termenul – a sprinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>