Sămânţa de scandal

regiuni

Parcă nu ne ajungea multitudinea de probleme legate de criză şi nu numai, că iată ne-am mai pomenit cu un subiect bombă: România cu doar 7-8 judeţe. Este ideea guvernanţilor sau a altora de reorganizare administrativă a ţării, pornind de la actualele regiuni de dezvoltare. Iar guvernul, se grăbeşte să definitiveze şi un proiect de lege, în acest sens, avansând chiar ideea de a-l legifera prin asumarea răspunderii guvernului.

În mod firesc această decizie trebuie luată prin referendum naţional, cu atât mai mult cu cât această temă în vechiul regim a fost rezolvată după ample discuţii cetăţeneşti, care s-au concretizat în împărţirea actuală!

Argumentele supreme ale preşedintelui sunt acelea cum că s-ar reduce birocraţia şi am putea încasa în perioada 2013-2014 de la Comisia Europeană, 10 miliarde de euro. Un alt argument adus în discuţie ar fi existenţa unei Directive europene, care ne-ar obliga pentru o mai bună atragere a fondurilor să ne reorganizăm pe sistemul actualelor regiuni de dezvoltare denumite în prezent după poziţia lor geografică, respectiv Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov.
Oricum, ca vicepreşedinte al Comisiei de Integrare Europenă în perioada 2001-2004 şi mai apoi, între 2005 şi 2008, din postura de secretar al Comisiei de Afaceri Comunitare, eu nu am auzit de o asemenea directivă. Dar oare, până acum ne-a oprit cineva să accesăm banii comunitari? Cu atâta ‘competenţă’ în jur abia am ajuns la minunatul procent de 2% absorpţie din total fonduri alocate.

Ni se mai precizează că după reorganizarea administrativ-teritorială, noul Consiliu Regional va distribui fondurile europene de investiţii pentru drumuri, sisteme de apa sau canalizare, iar prefectura nou înfiinţată va avea birouri în teritoriu, astfel încât oamenii să nu bata zeci de kilometri până la capitala regiunii, dacă au vreun necaz. Dar la aceste birouri nu tot funcţionari lucrează? Şi atunci, cum adică diminuăm birocraţia?
Mai apoi, pentru orice problemă românii vor merge la primărie şi nu la fiecare agenţie guvernamentală, ca până acum. Dar iată că şi acolo ne mai trebuiesc niscaiva specialişti!
Până una alta, această reorganizare administrativ-teritorială constituie o nouă sămânţă de scandal între putere şi opoziţie; şi chiar în cadrul coaliţiei, unde UDMR-ul doreşte 16 regiuni. Şi dintr-o parte şi din cealaltă sunt aruncate săgeţi: ba schimbăm cărţile se identitate, ba le lăsăm să expire; ba numim prefecţi apolitici, ba desemnăm dintre cei care ar urma să susţină actuala putere.

Iar toate acestea se petrec pe un context de o lipsă totală de coerenţă în ceea ce priveşte gestionarea crizei (sau recesiunii, după unii), în contextul în care un ministru taie angajaţilor indemnizaţia de hrană şi sporul de antenă, dar şi atunci când, de disperare, semeni de-ai noştri îşi dau foc sau încearcă să se arunce de pe stâlp, taman în curtea Cotroceni-ului.
Iar până la urmă, cu sau fără sămânţa de scandal, cu 8 sau 41 de regiuni ori judeţe, tot România o să se numească această ţară, iar noi tot români, cu bunele şi relele noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>