Sarbatoarea muncii fara munca

gratare

1 Mai celebreaza munca si pe toti cei implicati in acest proces. Este sarbatoarea vietii in sine pentru ca, “din pacate”, pentru majoritatea dintre noi a trai este echivalent cu a munci. Multi dintre noi nu ne plangem pentru ca a munci inseamna a pune in valoare propriul potential intelectual si abilitatile fizice cu care suntem dotati, dar mai inseamna şi a realiza ceva, a lasa in urma o amprenta a personalitatii noastre, a fi utili. Dar, din nefericire, sunt şi multi dintre semenii nostri care sarbatoresc pe 1 Mai, nemunca.

Stiu ca veti spune ca tot ce am scris pana aici este adevarat, dar asta nu va determina pe nimeni sa nu viseze la mai multe zile libere, sarbatori nationale si alte ocazii de a nu merge la serviciu. Poate ar trebui, insa, macar cu acest prilej şi in acest an, sa ne gandim mai serios la munca şi prin munca la viitor, sa ne gandim de doua ori ca pomenile sociale ori electorale nu tin de foame decat o zi, doua şi sa ne mai gandim şi la faptul ca drepturile capatate de muncitorime au avut la baza lupta şi sacrificii.

Aceasta sarbatoare isi are originile in Statele Unite, mai exact la Chicago, unde, la sfarsitul secolului al XIX-lea a avut loc o impresionanta miscare sindicala care milita, printre altele, pentru reducerea programului de lucru la 8 ore/zi si respectarea unui numar prestabilit de zile de concediu. Ziua muncii esta sarbatoare nationala in cele mai multe dintre tarile globului, exceptie facand Australia, Elvetia si culmea, Statele Unite, pentru ca la scurt timp, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Ziua Muncii (Labor Day) în prima zi de luni a lui septembrie. In Romania, 1 Mai ne aminteste de fastuoasele manifestatii de pana in ‘89. In zilele noastre prima zi din mai este un prilej de a iesi cu familia la gratar sau de a merge cu prietenii la mare, sarbatorind mai degraba vara ce va sa vina si ziua in care nu suntem obligati sa mergem la munca.

Şi totusi, ziua muncii, trebuie să constituie un moment important, care să evidenţieze adevărata valoare a acesteia. Munca creatoare de valori materiale şi spirituale constituie condiţia indispensabilă şi permanentă a existenţei societăţii omeneşti, toate celelalte componente ale ei nefiind altfel posibile. Dar cu tristete constat ca in contextul transformărilor ce au avut loc dupa ‘89, am asistat la continua depreciere a situaţiei economico-sociale si la depersonalizarea muncii, situatii de care putem scapa printr-un singur mijloc: colaborare şi armonie, implicare şi respect atat din partea angajatilor, respectiv a fortei de munca, cat şi din partea angajatorilor posesori ai mijloacelor de productie pentru ca interesul este comun, cel de a trai mai bine, de a produce mai mult şi implicit de a progresa. Iar acest interes comun nici macar nu ar necesita reglementari prin lege.

De 20 de ani incoace, schimbările structurale aduse în toate domeniile de activitate, schimbarile legilor tarii in functie de guvernare şi interese au generat o criză profundă cu repercusiuni grave asupra nivelului de trai al întregii populaţii a ţării. Au condus la o scădere continuă a calităţii vieţii, o adâncire a discrepanţei dintre diferite straturi sociale şi scăderea veniturilor reale ale populaţiei. Şi totusi, oricare ar fi motivele important este sa insotim aceasta zi cu starea de bine si bucuria de a trai…asa ca va doresc petrecere frumoasa de 1Mai şi spor la munca dupa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>