Priceputi la toate

muncitori

Una din cele mai indite trasaturi ale poporului nostru este acest: “Eu ma pricep la tot”.
Fie ca vorbim de fotbal sau politica, oameni cu studii superioare sau analfabeti …cu totii ne pricepem la toate si dorim sa ne impunem punctul de vedere. Vorbim de drept constitutional, daca presedintele este sau nu in limitele constitutiei, daca parlamentul trebuie dizolvat sau nu, cum ar trebuii sa arate politicile de stat, etc. etc … Un singur exemplu fara comentarii: un neica nimeni il tragea de urechi pe guvernatorul BNR in ceea ce priveste politica monetara. De … in eterna si mereu surprinzatoarea Romanie, toti ne pricepem la toate!

Poate ca aceasta este problema noastra a romanilor. Nu reusim sa ne vedem fiecare de treaba nostra. E treaba mea prin ce metode parlamentarul ori primarul votat de mine rezolva problemele noastre? E treaba mea cum isi organizeaza acestia munca in folosul nostru? Pana la urma si presedintele si parlamentarul si premierul ori primarul sunt doar niste “muncitori” care ar trebui sa presteze o slujba in folosul nostru. Am eu dreptul oare sa ii “calaresc” 24 de ore din 24? Dar asta e Romania!

In loc ca fiecare sa ne facem treaba cat mai bine la locul de munca stam si dam sfaturi celorlalti cum sa faca. Oameni buni, cand vom invata si noi romanii ca fiecare trebuie sa performam in domeniul nostru! Cand va invata un presedinte sa se ocupe de treburile care intra in fisa postului si nu sa promita autostrazi, blocuri suspendate si excursii in alte sisteme solare? Cand vor invata parlamentarii ca ei sunt angajatii nostri si sunt platiti de catre noi sa faca legi, sa propuna proiecte si politici vitoare pentru aceasta tara si nu sa faca tot mandatul talk-show-uri la televizor. Indiferent daca este un meci de fotbal, un incendiu, un viol cu strigaturi …acestia sunt acolo sa comenteze situatia. Nimic nu se intampla in tara asta fara ca ei sa nu fie in studio si sa ne lumineze. In schimb, pe mine nu reusesc sa ma lumineze de ce eu ii platesc sa faca legi, iar ei fac actorie pe TV!

Si sa continuam! Cand vom invata ca executivul trebuie gestioneze aceasta tara pe cat de bogata, pe atat de napastuita de soarta, cand vom invata ca primarul, indiferent care ar fi el, trebuie sa diriguiasca cum se cade problemele comunitatii pe care o pastoreste? Cand vom invata ca jurnalistii ar trebui sa faca anchete, sa faca jurnalism si nu politica !

Deci, eterna si mereu surprinzatoarea Romanie! Jurnalisti care fac politica in loc de jurnalism, membri de guvern care joaca sarba pe la mitinguri electorale si taieri de panglici, parlamentari, presedinti ori primari, care fac orice altceva decat fisa postului si ca balciul sa fie complet toti ceilalti 20 000 000 de romani se pricep la drept constitutional, cunosc constitutia cap coada si dau lectii de legalitate.

Oameni buni, pe ce planeta traim? Poate ar trebui s-o denumim Surprinzatoarea!
Dincolo de faptul ca noi romanii avem prostul obicei de a ne da cu parerea si in lucruri pe care nu le stapanim pe de a intregul, nu le cunoastem cu adevarat, stau si ma intreb ca prostul: Inainte de a da sfaturi altora, noi cei care clamam dreptatea ne-am terminat treburile care intra in atributile noastre? Oare de ce nu lasam noi ca fiecare sa-si faca treaba pentru care este platit, iar daca o face prost sa il concediem, mai ales atunci cand aceasta sta in puterea noastra? La aceasta ar trebui sa ne pricepem cel mai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>