E timpul specialiştilor

specialisti

Statisticile ne spun că în perioada 2000-2008 economia României a fost pe creştere, numărul de salariaţi se mărise simţitor, însă rata de ocupare, respectiv raportul dintre numărul total de persoane apte de muncă şi numărul de angajaţi care lucrează legal, a continuat să scadă.

La finalul lui 2008 în economia românescă erau 4.738.600 de angajaţi, cu circa 281.600 mai mult faţă de 2000. Datele biroului european de statistică, Eurostat, arată, însă, că în aceeaşi perioadă, rata de ocupare a scăzut de la 63% la 59%. După doi ani şi ceva de criză, rata de ocupare a ajuns la 58,8%, în timp ce media la nivel european este în prezent de 64,6%.

Dar iată şi explicaţia: odată cu economia, în România, a înflorit şi munca la negru. Aceast fapt este cunoscut de la patroni şi până la cei care acceptă statutul de lucrător la negru. Ne-am fi aşteptat, probabil, ca în toate ţările UE să fie la fel, numai că e nevoie şi de cineva care să ocupe mereu locul 1 din coada clasamentelor europene, respectiv România. Aceste cifre sunt dovada că nu ştim să folosim ceea ce avem mai de preţ – forta de muncă şi calitatea ei.

La polul opus, în barometrul Eurostat un exemplu elocvent îl constituie Lituania, unde creşterea economică din perioada 2000-2008 s-a tradus şi prin creşterea ratei de ocupare de la 57,5% la 68,6%. În această perioadă, mica ţară baltică a cunoscut creşteri cuprinse între 6% şi 12%. 2008 a însemnat şi trecerea pe minus a economiei letone. În anul următor, situaţia a fost şi mai grea, scăderea economică fiind de -18%. În schimb în 2010, creşterea economică de 3,5% a adus cu sine şi o creştere a ratei de ocupare la 59,3%, de la 54,7%.
Rate de ocupare asemănătoare se regăsesc în Bulgaria, Ungaria şi alte câteva state din Europa Centrală şi de Est. Trebuie remarcat, însă, că în aceeaşi perioadă rata de ocupare a crescut în Bulgaria la 59,7%, în 2010, de la 50,4%, în 2009, în timp ce economia a cunoscut creşteri de 5-6%.

Din păcate noi, chiar şi atunci când am avut creştere economică semnificativă, nu am creat locuri de muncă, pentru că tot la noi s-a dezvoltat economia subterană ca răspus la impozitarea excesivă a forţei de muncă şi a posesorului mijloacelor de producţie.

Potrivit Institutului National de Statistică, din cei peste nouă milioane de români apţi de muncă, la finalul anului trecut, circa 6,09 milioane de români munceau. In această cifră se regăsesc cei peste 4,1 milioane de romani care lucrează cu forme legale, cele 230.000 de persoane care lucrează în cadrul Ministerului Apărării cu structurile sale, SRI, SIE etc., dar şi muncitorii la negru. Dealtfel, un calcul sumar arată că numărul lor este de circa 1,7 milioane de persoane.

Se spune că Noul Cod al Muncii care a intrat în vigoare la începutul lunii mai îşi propune creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi descurajarea muncii la negru. Dar din nefericire, la noi, minunile ţin până în campania electorală, când iarăşi ştim cu toţii ce se întămplă.
Cui îi va mai păsa in 2012 de protocoalele încheiate cu UE, astfel încât, până în 2020, rata de ocupare a fortei de muncă în România să fie de 70% (cât este în prezent în Germania)?

Din păcate, guvernele de până acum nu au avut capacitatea de a dinamiza piaţa muncii, astfel încât să crească şi rata de ocupare a forţei de muncă, în acest fel irosind, repet, acestă importantă avere. Intervenţia acestor guverne ar fi fost foarte simplă: dezincorsetarea mediului afaceri şi promovarea unei concurente de piata loiale, fără interese de grup ori de partid. Dar cum prin fruntea ţării sau perindat şi se perindă politicieni nespecialişti, nici măcar nu mai este de mirare că am ajuns unde am ajuns, respectiv la mărirea vârstei de pensionare, creşterea contribuţiilor şi apelarea la împrumuturile FMI pe care le vor plăti câteva generaţii de acum încolo. Ar trebui să ne dea de gândit spusele analistului Niels Schnecker: «în timp ce Romania s-a chinuit cu măsuri de austeritate dure şi inconştiente, Ungaria a “expulzat” FMI şi a câştigat».
Pe principiul «Nu sunt multe soluţii» nu mai putem continua. Nu ne trebuiesc multe soluţii, ci una şi bună, iar acesta poate fi găsită de oameni cu viziune economică, patrioţi şi neaserviţi. Căutaţi-i cu grijă şi îi veţi găsi. Poate măcar la anul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>