Ce ar trebui să impozităm în România?

taxe

Dacă cineva mai crede că România nu este țara tuturor posibilităților, se înșeală amarnic. Si să nu vă închipuiți că luăm în discuție toate posibilitățile de factură pozitivă, ci exact invers. Ne-am trezit, așa ca deodată în plină criză că avem nevoie de bani. Si brusc am decretat: tăieri de salarii și pensii, reduceri de personal, impozite care mai de care, în schimb nimic concret pentru susținerea locurilor de muncă și implicit a economiei naționale. Așadar, am apelat tot la cei amărâți.

Recent am aflat că marca noastră națională, pentru care suntem cunoscuți în toată Europa, nu este Dacia. Ni s-a demonstrat statistic că exportul de bază al României este prostituția și hoția. Discutăm și noi de ceva vreme de hoții, mite, șpăgi. Pe acestea nu le putem impozita fiindcă nu prea le știm cuantumul, deși îl bănuim și nici nu le putem legaliza.

Ne mai mirăm de faptul că cei de la Căile Ferate Franceze au ajuns să pună în trenuri afișe cu “Atenție la românii care fură din buzunare!”? Ne mai miram că din Spania până în Suedia, toți știu despre România un lucru: că e țara femeilor ușoare și a hoților. Iar acestea ar trebui să ne dea de gândit! Deci, hoția nu poți s-o legalizezi și s-o impozitezi. Dar prostituția?

Ce dacă se opune ba unul, ba altul. Dacă celor care practică cea mai veche meserie din lume nu le este rușine, nouă de ce ne-ar fi rușine să le luăm impozit, ca oricărui om care muncește? Uite că Angelei Merkel nu-i este rușine! Salariul ei de Cancelar e plătit inclusiv din impozitele bordelurilor. Românilor însă nu le surâde ideea. Ei ar vrea și cu slănina-n pod și cu sufletu-n rai (asta pentru a fi politicos).

Iarăși, de o bucată de vreme discutăm acerb despre sistemul sanitar, dar și despre sistemul de învățământ. Păi, haideti să ne gândim: la noi sunt finanțate sistemele, nu bolnavii și elevii. Nici Statele Unite nu-și permit să vindece pe oricine, oricum și de orice boală. In SUA, de sute de ani, cine nu a avut bani pentru asigurare de sănătate, a suportat consecintele. La noi se finanțează direct spitalele, care cumpără cu banii ce vor ele, indiferent de ce au nevoie bolnavii, indiferent dacă aceștia sunt mulțumiți sau nu. Atunci, cum supraveghem felul în care sunt cheltuiți banii statului? Simplu: punem Ministerul Sănătății să mai angajeze o armată de funcționari în direcțiile sanitare. Adică alte cheltuieli, alte salarii. Și degeaba: licitațiile rămân bine mersi trucate. Doar că șpăgile se împart la mai mulți. Și ne mai plângem că aruncăm tone de bani în sistemul sanitar, în timp ce oamenii mor prin spitale.

In schimb, o asigurare de sănătate este folosită doar când ești bolnav. Dacă omul e sănătos un an întreg, statul nu plătește nici un ban spitalului. Iar bolnavii se duc cu asigurarea la ce spital vor, așa că este interesul spitalului să-și atragă clienți. Ce face spitalul cu banii săi, e problema personală a acestuia! Dacă îi cheltuiește prost, rămâne imediat fără pacienți, iar medicii rămân rapid fără salarii. Mai apoi, adio greve pentru salarii, adio directori numiți politic. Statul nu mai are nici un cuvânt de spus într-un spital. Un sistem sanitar bazat numai pe asigurări de sănătate, înseamnă de fapt privatizarea spitalelor. Iar spitalelor li se poate aplica imediat un impozit, ca oricărei firme.

In invatamant situația e aceeași ca în sănătate. Statul român aruncă o grămadă de bani în sistemul de educație, iar acum am ajuns să avem analfabeți cu diplome de facultate. Tot statul român angajează orice neica nimeni, cu condiția să aibă o patalama. In privat, e taman invers: contează doar câți bani aduci în firmă, nu ce diplome ai în buzunar. Deci, vrem calitate? Atunci statul trebuie sa dea banii direct elevului, nu școlilor. Iar elevul e liber să se ducă la ce școală vrea, iar aceasta echivalează cu privatizarea învățământului. Si atunci, inclusiv învătământul poate fi impozitat.

Dacă nu întreprindem ceva concret, putem să visam cât vrem la un stat corect și grijuliu cu banii cetătenilor. Avem șanse mai multe să ne întâlnim cu Moș Crăciun, pentru că cel mai bun paznic al banilor, nu e guvernul. Este omul care i-a produs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>