Numai criza economica e de vina?

criza

Vorbim mult, ne vaitam mereu de saracia economica, de trebuintele trupului, dar nu auzim nici macar un cuvant despre saracia spirituala a noastra, a societatii in general. Firesc, nu putem trai fara cele trebuitoare trupului, dar viata noastra nu trebuie sa ramana doar una biologica, la fel ca a necuvantatoarelor. Fiinta umana trebuie sa fie luminata, innobilata si de o viata spirituala, care tine de domeniul cunostintei, constiintei, intelectului ori moralei.

Cunostinte cred ca mai avem sau macar o buna parte dintre noi, mai apoi constiinta este strins legata de cultura si educatie; despre IQ-ul romanilor se spune ca este ridicat, dar cum stam oare cu moralitatea? Pornind de la moralitatea cetateanului de rand, moralitatea omului de afaceri şi mai apoi moralitatea omului politic, toate pot fi puse in discutie.

Adevarul este ca omul simplu se uita la cei care ne conduc si vede ca, de peste 20 de ani, politicienii si protejatii lor prospera, vede ca niciun politician sau om de afaceri cu greutate nu a ajuns dupa gratii sau cu averea confiscata desi multi dintre ei sunt putrezi de corupti, vede ca la fiecare 4 ani in campania electorala exista promisiunea ca cei saraci nu vor mai fi saraci.

Omul simplu vede, dar ce intelege? Intelege ca de peste 20 de ani este luat drept fraier si mai mult decat atat, intelege ca atunci cand lucrurile merg prost, tot lui i se cere sa faca sacrificii. Iar masurile pe care le ia omul simplu nu mai tin nici de spirit şi nici de morala.

Concluzia ar fi ca in Romania, moralitatea este un principiu pe care fiecare il defineste conform interesului propriu. Unii aleg sa fie corecti. Unii isi justifica lipsa de corectitudine prin faptul ca “si altii fac la fel” sau “altii fura mai mult”. Altii habar nu au ce inseamna moralitatea si nici nu sunt interesati de subiect.

Poate ca pana la sfarsitul anului vom iesi din recesiune, poate ca in urmatorii 1-2 ani vom depasi si criza economica. Insa, criza morala şi de ce nu cea spirituala, cu care ne confruntam de mai bine de 20 de ani nu va putea fi depasita probabil nici in urmatorii 20. Şi nu pot incheia fara sa dau cateva citate!

Vasile Parvan spunea ca: “Unde nu e viata spirituala nu e istorie”. Dar ce te faci cand nu mai este nici macar o minima moralitate?

Iar cel care şi-a dorit sa se reitoarca in “pamantul reavan de la Nicula”, IPS Bartolomeu Anania spunea in predica “Ofensiva de poluare a spiritului romanesc” ca “presa, ziarele şi revistele, radiourile şi televiziunile arunca cu gunoaie in casele noastre”, iar “unitatea moralei şi bunul simt sunt improscate de cei care se gandesc doar la bani”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>