Eu nu cred

parlament

Eu nu cred ca Romania nu poate. Nu poate din cauza cui? Din cauza clasei politice? Din cauza conditiilor de trai? Astea sunt doar scuze inventate de noi pentru a ne pune bariere in fata muncii care se cere mai eficienta. Dar, sa ne gandim! In perioada comunista Romania nu putea avea scriitori care sa se exprime liber pentru ca erau inchisi, insa a avut printre cei mai talentati scriitori, Romania nu putea avea centre universitare deschise colaborarii cu centre similare din lume pentru ca asa voia regimul, dar s-au format oameni valorosi, puternici si capabili.

Sa mai spunem ca desi Romania nu prea oferea alternative pentru tehnologia avansata, totusi 2% dintre produsele romanesti erau peste nivelul mondial. Numai daca ne-am fi pastrat acel procent, oare nu cumva aveam posibilitatea sa avem 2% din PIB-ul mondial? Insa o data cu sfarsitul acelui regim a avut loc o explozie a tehnologiei, dar ce folos? Daca in perioada comunista, cand nu se putea, Romania a putut, de ce nu se poate acum?

Pentru ca majoritatea dintre noi preferam sa renuntam, decat sa incercam. Iar aceasta este valabila incepind cu cei care ne conduc si care au preferat sa taie din micile venituri ale romanilor care muncesc cinstit, in loc sa gaseasca solutii viabile de redresare economica si continuind cu cetateanul de rand care nici macar nu mai are taria sa incerce.

UE finanteaza proiecte, sa spunem deci ca avem bani, avem oameni care stiu sa utilizeze acesti bani, si atunci unde este problema? Eu cred ca situatia e alta: romanii au uitat sa construiasca pentru ca au trecut printr-o etapa numita supravietuire, iar o data cu aceasta schimbare in bine, care este deasupra supravietuirii, romanii s-au plafonat si s-au obisnuit sa astepte, exact ca in vremurile trecute.
Cu certitudine solutia este una singura – modelele! Avem nevoie de modele care sa ne dea imboldul sa facem ceva si eventual sa ni se arate si cum. Exact ca unor copii pentru care primul model il reprezinta parintii, mai apoi scoala si nu in cele din urma societatea. Doar promovarea si aducerea in fata a oamenilor cu adevarat de valoare va duce la schimbare si reconstructie.

In plus, eu cred ca aceasta schimbare va veni in timp, pentru ca momentan nu putem da vina pentru plafonare nici pe tanara generatie si nici pe generatiile constituite din parintii si bunicii nostri, ci mai degraba pe gunoaiele care au iesit la suprafata apei involburate si care ne conduc. O data cu formarea noilor generatii, se va crea si revolutia intelectuala mult asteptata, pentru ca trebuie sa recunoastem ne-am cam saturat de non-valori, o revolutie in urma careia fiecare isi va da seama ca poate si ca posibilitatile sunt nenumarate pentru a ajunge la mai bine.

Pana una alta in Romania actuala se poate orice, dar, din nefericire, se vrea putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>