Consecinte

tva

Consecintele cresterii cotei de TVA nu au intirziat sa apara, iar principalele sunt bulversarea pietei si instigarea la evaziune fiscala ca solutie impotriva reculului afacerilor. Mai poate fi adaugata si avantajarea furnizorilor externi, ale caror produse incarca TVA marita imediat ce au intrat pe teritoriul Romaniei.

Nu stiu cui foloseste majorarea cotei de TVA, dar stiu cui dauneaza: furnizorilor care livreaza pe factura si comerciantilor care reflecta in contabilitate marfa rulata prin magazin. Trecand peste durerile de cap pricinuite de obligatia de a schimba, de pe o zi pe alta, cota de TVA in softul caselor de marcat si de necesitatea de a modifica preturile afisate, detailistii care respecta legea au un handicap fata de concurentii care nu introduc in contabilitate marfa vanduta. Acelasi handicap il au si furnizorii care nu accepta sa vanda fara factura, trebuie totusi sa accepte ca vand mai putin.

Cu putin timp in urma, un comerciant, dealtfel respectabil, imi povestea cat de mult i-au scazut vanzarile din cauza ca nu livreaza marfa fara factura. Multi dintre detailistii care formeaza clientela sa alesesera sa isi faca aprovizionarea cu marfa din marile magazine, in care factura se elibereaza doar la cererea cumparatorului. Evident, marfa achizitionata in acest fel este revanduta „pe blat”, iar comerciantii care au curajul sa procedeze asa obtin un avantaj in competitia cu omologii lor care nu au aceasta indrazneala.
Va fi „interesant” de urmarit in ce masura va creste piata nefiscalizata in partea a doua a anului, precum si impactul asupra unor companii. Oricum, piata neagra si piata gri erau in crestere din cauza contextului economic dificil si numai la nivel anului 2009 s- a estimat ca 4 miliarde de lei (un miliard de euro) s-au „ratacit” in zona nefiscalizata a comertului.

Cred ca cei mai multi dintre dumneavoastra isi amintesc de un moment similar: la inceputul anului 1998, Romania majora cota de TVA de la 18% la 22%, o crestere mai mica decat cea din prezent, dar impusa de o situatie fi nanciara critica la vremea aceea, probabil mai putin critica decat cea de acum. Dupa un an, Romania a redus cota de TVA la 19%, reprezentantii executivului recunoscand la vremea aceea, cu jumatate de gura, ca efectele majorarii TVA nu fusesera incurajatoare. indraznesc sa cred si chiar sper ca in 2011 Romania va reveni la o cota rezonabila de TVA, in beneficiul mediului de afaceri, al consumatorilor, precum si al bugetului statului.

Si inca un aspect deloc nesemnificativ! Imi aduc aminte ca in Codul Fiscal exista o prevedere conform careia orice modificare a Codului putea intra in vigoare doar dupa sase luni de la publicarea sa in Monitorul Ofi cial. Probabil, s-a renuntat la aceasta incomoda prevedere. Motivele le deduceti dumneavoastra, dragi cititori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>